Cégünk az alábbiakban leírt sajtolt és húzott ólommentes sárgaréz rúd, profilrúd, huzal és profilhuzal termékeket forgalmazza a lebronz alloys Germany német cég gyártásából.


1. Ólommentes sárgaréz ötvözetek forgácsolásra

Az ólom egy olyan nehézfém, amely az emberi szövetekben lerakódik, és súlyos egészségromláshoz vezet. Ezért az ólmos sárgaréz ötvözet gyártók már jó ideje azon dolgoznak, hogy a kiválóan forgácsolható, ólomtartalmú sárgaréz ötvözetekhez hasonló új, alternatív ötvözeteket fejlesszenek ki, amelyek csak minimális mértékben, vagy egyáltalán ne tartalmazzanak ólmot, ugyanakkor forgácsolás során az eredetileg elterjedt, széles körben használt CuZn39Pb3 ötvözethez hasonló forgácsolási tulajdonságokkal rendelkezzenek. Az elmúlt években ennek jegyében születtek meg az Ecobrass©, Ecocast©, BlueBrass©, Cuphin©, Ecomerica©, Aqcuarin©, Tecpure©, EnviB© fantázianevű ólommentes sárgaréz ötvözetek.

Az új, egészségre nem ártalmas, környezetbarát ötvözetek más és más módon érik el a kívánt hatást, miközben egyes tulajdonságaik, mint pl. villamos vezetőképesség, hidegalakíthatóság, hővezetés, polírozhatóság, stb. esetenként jobbak, esetenként némileg rosszabbak a helyettesítendő eredeti ötvözethez képest. Mindegyikük teljesíti a két legfontosabb szempontot: az alacsony ólomtartalmat és a tűforgács szerű forgácsképződést.

Ezek mellett azonban nem árt tudni, hogy az új, környezetbarát ólommentes sárgaréz ötvözetek forgácsolási paramétereit máshogy kell megválasztani, mint az ólmos sárgaréznél - legyen szó akár az előtolás, akár a forgácsolási sebesség mértékéről, akár a forgácsoló szerszám anyagminőségéről. Az átállás tehát nem teljesen egyszerű, ezért érthető, hogy sok megmunkáló cég nem szívesen szeretne váltani, illetve addig halogatja a váltást - már csak gazdaságossági szempontból is - amíg csak lehetséges. A környezetünkért érzett felelősség és az egyre szaporodó új EU direktívák azonban lassan oda vezetnek, hogy előbb vagy utóbb a váltást el kell végezni, ezért érdemes a témával egy kicsit részletesebben is foglalkozni.


2. Szigorodó környezetvédelmi rendeletek

Ivóvíz rendelet Európa – 1998. Ez szabályozza az emberi felhasználásra szánt ivóvíz bizonyos nyomelemeinek határértékét. Az ólomra először csak javasolt 10 µg/l határérték 2013.12.01-től már kötelezően érvényes előírás az EU-ban.

ELV – 2000. Az Európa Parlament 2000/53/EU rendelete írja elő, hogy mekkora maximális arányban tartalmazhatnak a forgalomból kivont roncs autók nehézfémeket és más mérgező vegyületeket. Itt az ólomra vonatkozó előírás 0,10 %, de a rézötvözetekben található ólomra kivételesen max. 4 % ólmot hagytak jóvá. Ezt az értéket évről évre újra felülvizsgálják.

RoHS – 2002. (Restriction of certain Hazardous Substances). Az Európa Parlament 2002/95/EU rendelete írja elő, hogy az elektrotechnikai, ill. elektronikai termékekben mekkora károsanyag-tartalom fogadható el maximálisan. Ebben az ólomra vonatkozó határérték jelenleg max. 0,10 %, a rézötvözetekben található ólom aránya pedig kivételesen max. 4,0 % lehet. A RoHS-hez hasonló előírásokat a világon egyre több helyen vezetnek be, így pl. Kínában és Dél-Koreában is alkalmaznak egy fajta RoHS rendszert még 2007-től, ahol a legtöbb előírást a már bevált európai előírásokból vettek át.

WEEE – 2003. Ez az irányelv (Directive Waste from Electrical and Electronic Equipment) szabályozza a használt számítógépek, TV-k, mobiltelefonok, hűtőgépek, mosógépek, stb. szétbontásának és újrahasznosításának körülményeit. A rendelet a számos veszélyes anyagfajta és a nagy hulladék mennyiségek miatt az évek múlásával fokozatosan szigorodik.

Ivóvíz rendelet Amerika – 2014. Az európai szabályozástól eltérően itt nem a vízben, hanem a vezetékben található ólomtartalmat szabják meg 0,25 % mértékben.

REACH – Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals – 2007-től lépett érvénybe az eredeti változata. Az ólmot 2018-ban vette fel az Európai Parlament és Tanács a REACH SVHC (Substance of Very High Concern) listára, amely körülmény nagymértékben fel fogja gyorsítani a helyettesítésére való törekvést. Bevezetésre kerül majd az ólom felhasználásának bejelentési kötelezettsége.


3. Milyen szigorítás várható még?

Az előző bekezdésből látható, hogy az ólom felhasználása az ipar számos területén már korlátozás alá került és ennek mértéke egyre inkább gyorsulni fog a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. A következő teljes átállás egyike az elektronika/elektrotechnikai iparágban várható. Itt ugyanis a komplett elektrotechnikai rendszereket szállító három német piacvezető nagyvállalatból az egyik már rászánta magát termékeinek ólommentesítésére. A 2019-es átállás után már csak ólommentes sárgaréz forgácsolt rúd vagy huzal alkatrészeket fog rendelni a beszállítóitól, akiknek, ha talpon akarnak maradni - alkalmazkodni kell a megváltozott piaci körülményekhez, technológiai rendszerüket át kell állítani az újfajta, ólommentes forgácsolásra. Ha az egyik meghatározó piaci szereplő rászánja magát az átállásra, akkor már csak kis idő kérdése, amíg a többi nagy is beadja a derekát. Ebben az esetben azonban nem csak a nagyok fogják a többi kisebb német beszállítót magukkal húzni, hanem a többi kisebb külföldi, köztük magyar forgácsoló cégeket is új feladatok elé állítják. Ezért érdemes a várható piaci fordulatra már most felkészülni. „Aki időt nyer, életet nyer”…, mondja a latin közmondás.


4. A lebronze alloys Germany már felkészült az átállásra

Lüdenscheidben, a lebronz alloys Germany GmbH tagvállalatánál már javában készülnek az ólommentes sárgaréz rudak korszakára. A csoport évente több, mint 4.000 tonna ólommentes sárgaréz rudat gyárt, jelenleg 5 fajta „EnviB” ötvözetből, ezekkel eredményes választ tudnak adni az iparág ólommentes kihívásaira.

  • Az EnviB ECO ötvözet összetétele: CuZn21S3P. Nagyszerű forgácsolási jellemzőkkel bír, ólom-tartalma max. 900 ppm (0,09 %). Kiváló a korrózió állósága és fertőtlenítő szerekkel szembeni ellenállása, ragyogóan teljesít a műszaki és folyási tulajdonságok terén is. A szilícium-tartalma miatt azonban a forgácsait külön kell kezelni és más sárgarezekkel nem szabad összekeverni, tehát a hulladékhasznosításnál esetleg járulékos költséggel kell számolni.

  • Az EnviB X elnevezés egy négy tagú ötvözet családot takar (EnviB 1, EnviB 10, EnviB 58, EnvB 158). Kiválóan forgácsolható sárgaréz ötvözetek max. 1000 ppm vagy 90 ppm Pb-tartalommal. Kívánságra gyártható még max. 60 ppm Pb-tartalommal is. Az EnviB X család a magas elektromos vezetőképességének és alacsony ólom-tartalmának köszönhetően fényesen ragyog többek között elektronikai, mechanikai és más alkalmazásokban. A keletkezett forgácsait a többi sárgaréz forgáccsal együtt lehet kezelni és újra hasznosítani.

Az EnviB ötvözet mindegyike kielégíti az alábbi előírásokat: RoHS, REACH, California and Federal Drinking Act, UBA list, CPSIA, Öko-Tex. Ezen kívül As, Bi, Te összetevőket nem tartalmaznak.

EnviB X EnviB X EnviB X EnviB X EnviB ECO
EnviB 1 EnviB 10 EnviB 158 EnviB 58 EnviB ECO
DIN CuZn40 CuZn40 CuZn42 CuZn42 CuZn21Si3P
EN CW509L CW509L CW510L CW510L CW724R
UNS C28000 C28000 - - C69300
Rendelet megfelelőség CPSIA/RoHs/REACH/DWD RoHs/REACH/DWD CPSIA/RoHs/REACH/DWD RoHs/REACH/DWD RoHs/REACH/DWD
Összetétel
Cu 60% 60% 58% 58% 76%
Pb < 90 ppm < 1000 ppm < 90 ppm < 1000 ppm < 900 ppm
Si - - - - 3%
Zn maradék maradék maradék maradék maradék
Fizikai tulajdonságok
Sűrűség 8,4 g/cm³ 8,4 g/cm³ 8,36 g/cm³ 8,36 g/cm³ 8,3 g/cm³
Villamos vez.kép. 26 % IACS 26 % IACS 26 % IACS 26 % IACS 8 % IACS
Hővezető kép. 117 W/(m.K) 117 W/(m.K) 96 W/(m.K) 96 W/(m.K) 35 W/(m.K)
Hőtágulás 21 . 10-6K-1 21 . 10-6K-1 21,7 . 10-6K-1 21,7 . 10-6K-1 20 . 10-6K-1
E-Modulus 102 GPa 102 GPa 107 GPa 107 GPa 100 GPa
Mechanikai tulajdonságok tól-ig
Rm (MPa) 410 - 570 410 - 570 410 - 600 410 - 600 600 - 750
Rp0,2 (MPa) 230 - 400 230 - 400 220 - 570 220 - 570 300 - 670
A % 8-30 8-30 8-18 8-18 10-15
HV 75 - 150 75 - 150 110 - 175 110 - 175 150 - 220
Feldolgozhatóság
Hidegalakíthatóság kicsi kicsi
Melegalakíthatóság kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló
Forgácsolhatóság közepes közepes kiváló
Szerszám élettartam kiváló kiváló közepes
Hegeszthetőség
Forrasztás kiváló
Hegesztés kiváló
Keményforrasztás kiváló
Polírozhatóság
Mechanikus - - - - -
Elektromos - - - - -
Galvanikus közepes
Korrózióállóság
Atmoszférikus közeg
Feszültségi korrózió kicsi kicsi kicsi kicsi
Fertőtlenítő közeg kicsi kicsi kicsi kicsi
Újrahasznosítás
Külön forgácsgyűjtés nem nem nem nem igen


5. EnviB: válasz a forgácsolhatósági kihívásokra

  • A lebronze alloys Germany cégnek nagy gyakorlata van az ólommentes sárgaréz rudak és ólommentes sárgaréz huzalok gyártásában: tisztában van az ezekkel kapcsolatos gazdasági és technológiai jellegű kihívásokkal, amelyek megoldása során átmenet képződik majd az ólommentes sárgaréz világába - különösképp akkor, ha a forgácsolási paramétereket sikerül tökéletesre fejleszteni.

  • Tapasztalata révén a lebronze alloys cégnek sikerült az EnviB ötvözetek vegyi összetételét és tulajdonságait olyan finomra hangolni, amellyel megelőznek minden más ólommentes sárgaréz ötvözetet. Ezek közül az EnviB ECO réz-szilícium ötvözet egyszerre mutat kiváló tulajdonságokat mind hidegalakíthatóság, mind forgácsolhatóság terén.

  • Az optimális forgácsolási tulajdonságok eléréséhez az EnviB ólommentes sárgaréz rudak feldolgozásakor ki kell kísérletezni a legjobb forgácsolási paramétereket és lehetséges, hogy más szerszámanyagot is kell választani a korábbiakhoz képest. Az ilyen fejlesztésekben a lebronze alloys Germany cég már nagy tapasztalatra tett szert, amit a Semigent Kft-n keresztül szívesen megoszt az érdeklődő vevőkkel. Szakértőink a legnagyszerűbb megoldásokkal tudják Önöket ellátni annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt érjék el az EnviB ólommenets sárgaréz rudak és huzalok forgácsolásával. Kérjük, bátran forduljanak hozzánk kérdéseikkel!


6. Kiszerelések

Félgyártmányok Minimum Maximum
Huzal tekercs átmérő 1 mm 14 mm
Rúd átmérő 2 mm 12 mm
Profilrúd (nem lyukas) keresztmetszet 20 mm2 80 mm2
Raktárról minta (szhi: 2-3 hét) készlettől függően 20 kg 50 kg


7. Egyéb sárgaréz rudak és huzalok